Sluit
Menu

Exoskelet praktijkonderzoek

Kick-off met eerste groep test stukadoors
01 april 2021

Met de kick-off in de Knauf Akademie met de eerste groep van 15 test stukadoors, is het praktijkonderzoek naar het arm-ondersteunend exoskelet van TNO in samenwerking met Knauf en NOA, nu écht van start gegaan!

Met het onderzoek willen we nagaan of een exoskelet kan bijdragen aan een duurzame inzetbaarheid van stukadoors, een verbetering van arbeidsomstandigheden en daarmee aan de aantrekkelijkheid van het prachtige stukadoorsvak. Met als concreet doel om d.m.v. dit praktijkonderzoek vast te stellen hoe het exoskelet gebruikt wordt, wat de effecten zijn op gedrag, productiviteit en acceptatie. En uiteraard wat de effecten zijn op de lichamelijke belasting en vermoeidheid. 

In totaal doen 45 testpersonen mee aan het onderzoek. We zoeken nog steeds een aantal test stukadoors. Ben je enthousiast, meewerken aan innovatie en fulltime stukadoor? Dan kun je je hier aanmelden. De eerste groep van 15 stukadoors die begin april de testperiode van 6 weken in gaan, is deze week getraind in de Knauf Akademie. Na een voorstelrondje is TNO ingegaan op het doel van het onderzoek en is het verloop van het onderzoek uitgelegd. Wat wordt er van de deelnemers verwacht, hoe vullen ze elke dag een korte vragenlijst in, etc.

Na de vragenronde gingen we naar beneden om dan eindelijk het exoskelet aan te passen. En vooral goed aangemeten te krijgen. Uiteindelijk verlieten de stukadoors met een grote doos en de nodige trots het pand. Om vol nieuwsgierigheid dagelijks met het exoskelet aan de slag te gaan. 

Motivatie van enkele deelnemers aan het onderzoek

Jasper van Delden
“Ik heb me opgegeven vanwege klachten in de schouder waar ik al voor geopereerd ben. En ik sta open voor innovatie, nieuwe ontwikkelingen. Ik heb er tijdens een beurs al weleens eentje aangepast, maar ben nu benieuwd naar hoe het werkt in de dagelijkse praktijk.”

Maikel Jaspers
“We doen er bij ons al alles aan om lichter te werken. Bijvoorbeeld met de gipsspuitmachine, hoe we die in de bus laten staan en van daaruit de slang uitrollen, tot ook het vullen van de machine en nieuwe features zoals de lightweight slang. Ik sta ook open voor nieuwe dingen en ben nieuwsgierig wat het gaat doen in verlichting.”

Jeroen van den Berg
“Baat het niet dan schaadt het niet. Je kunt het altijd proberen.”

Andrew van Boxtel
“Ik ben inmiddels al 30 jaar aan het stukadoren. Ik wil ook wel wat nieuws proberen en doe daarom graag mee aan dit onderzoek.”

Bekijk meer over

Nieuws