Sluit
Menu

Praktijkonderzoek exoskelet van start

Testen tijdens dagelijkse werkzaamheden
05 februari 2021

Vervolgonderzoek naar het gebruik van het exoskelet: 45 stukadoors testen zes weken lang het exoskelet tijdens hun dagelijkse werkzaamheden

Knauf werkt al enige tijd, samen met TNO, aan de vraag hoe het gebruik van een arm-ondersteunend exoskelet het werk van  de stukadoor kan  verlichten. We willen nagaan of we met een exoskelet de duurzame inzetbaarheid van stukadoors kunnen verhogen, de arbeidsomstandigheden kunnen verbeteren en daarmee het prachtige stukadoorsvak aantrekkelijk kunnen houden. 

Uit eerder onderzoek uitgevoerd in het trainingscentrum bij NOA blijkt het dragen van een exoskelet de lichamelijke belasting tijdens stucwerkzaamheden te verlagen. Nu wordt, in samenwerking met NOA, een praktijkonderzoek opgezet om te zien of dit positieve effect overeind blijft ‘in de echte wereld’ en of het exoskelet daadwerkelijk geaccepteerd en gebruikt gaat worden. Een groep van 45 stukadoors zal tenminste zes weken gevolgd worden als zij tijdens hun werk het exoskelet dragen. 

In ruim een week tijd hebben zich ruim 80 stukadoors aangemeld. Dat geeft aan dat er veel belangstelling vanuit de doelgroep is voor dit praktijkonderzoek. Alle stukadoors die zich hebben aangemeld willen we bij deze hartelijk bedanken.

Bekijk meer over

Nieuws