Sluit
Menu

TNO presenteert resultaten van praktijkonderzoek naar exoskelet

Exoskelet leidt tot minder belasting stukadoors
19 mei 2020

In december testte TNO in samenwerking met Knauf de effectiviteit van een arm-ondersteunend exoskelet bij werkzaamheden van stukadoors.

Dit is de eerste keer dat hier praktijkonderzoek naar verricht is en vormt zo een eerste stap in het onderzoek naar hoe het gebruik van een exoskelet kan bijdragen aan duurzame inzetbaarheid van deze vakmensen in de bouw. We delen hierbij graag de veelbelovende resultaten.

Uitvoering van de test
De tests vonden plaats in een gecontroleerde omgeving (praktijkhal van NOA in Veenendaal) waar stukadoors tijdens het stucen nauwkeurig werden gevolgd. Door stukadoors realistische werkzaamheden te laten uitvoeren onderzocht TNO de effectiviteit van het gebruik van dit technologische hulpmiddel. Elf stukadoors hebben een muurtje en een plafond gestuct, één keer met en één keer zonder een exoskelet. De taken die geobserveerd werden, betroffen het aanbrengen van het gips, afreien en messen bij zowel de muur als het plafond. Tijdens het stucen werd de spieractiviteit tijdens de hele klus per taak gemeten. Daarnaast werd de stukadoors ook gevraagd naar de door hen ervaren belasting en naar de voor- en nadelen van het gebruik van het exoskelet.

Resultaten
De metingen wezen uit dat bij stukadoors met een exoskelet de spieractiviteit van de armen tot 30% tot 40% minder was. En dat de spieren die bijdragen aan het heffen van de arm het meeste baat hebben bij de ondersteuning door het exoskelet. Voornamelijk de schouder- en bovenarmspieren De stukadoors ervoeren zelf ook een lagere belasting wanneer het exoskelet gedragen werd. Voor alle taken, behalve het aanbrengen van gips op de muur, vond men de ervaren belasting lager wanneer het exoskelet gedragen werd. Sterke afnames in de ervaren belasting werden voornamelijk bij het werken aan het plafond gevonden.

 

Vervolgonderzoek
Michiel de Looze, onderzoeksleider van TNO: “Uit onze testen blijkt dat stukadoors baat hebben bij het gebruik van een exoskelet en dat zelf ook ervaren. Graag zouden we in de toekomst een uitgebreider vervolgonderzoek doen zodat we het effect op vermoeidheid, productiviteit en gezondheidseffecten over een langere periode kunnen monitoren.”

Ook Rob van Groningen, Algemeen Directeur Knauf ziet kansen voor verder onderzoek: “De resultaten van deze TNO-test tonen aan dat het exoskelet de belasting van de spieren daadwerkelijk vermindert. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen bij welke handelingen optimale ondersteuning kan worden geboden en hoe het exoskelet toegepast kan worden in de dagelijkse praktijk van de stukadoor. Om zo stap voor stap ons doel te bereiken om bij te dragen aan de duurzame inzetbaarheid van de stukadoors, een van onze belangrijkste doelgroepen.”

Bekijk hier het volledige persbericht en beluister het interview bij BNR nieuwsradio.

Bekijk meer over

Nieuws