Sluit
Menu

Bezuidenhoutseweg 30

02 december 0002

Met maar liefst 21 verschillende wanden, BIM-begeleiding en KnaufZeker leverde Knauf een flinke bijdrage geleverd aan het adembenemend mooie B30. Dat het overheidsgebouw ook nog eens een van de vier genomineerden is geworden voor de ARC17 Architectuur Award, is de kers op de taart.

Hoogstandje in de Hofstad

De kwaliteit spat er vanaf bij B30 in Den Haag. Kaan Architecten toverde het statige voormalige ministerie aan der Bezuidenhoutseweg om in een prachtig uitnodigend gebouw waar het heerlijk werken is. Lekker licht en met een aangenaam akoestisch klimaat. Knauf leverde daar een belangrijke bijdrage aan met een uitgebreid pakket accurate oplossingen.

Oplossingen voor elke eis

Al van het begin af aan kon Knauf meedenken over de wanden. Het BIM-model gaf een goed inzicht in de beoogde hoogtes en de diktes van de wanden en de verschillende eisen die er aan werden gesteld. Niet minder dan 21 verschillende wanden bevatte het uitgebreide projectboek dat Knauf opstelde, compleet met alle details. Ze zijn allemaal gemonteerd door Kwakman Afbouw.

Eenvoudig maar oh zo fraai

Bij het merendeel van de wanden is Diamond Board gebruikt voor de buitenste beplating; vanwege de geluidseisen en de stootvastheid. Bij de absolute eye-catchers is de robuuste gipsplaat niet toegepast. De schuine kappen met de lichtkoepels bijvoorbeeld vroegen niet om extra stootvastheid, daar kon Kwakman Afbouw volstaan met de standaard A-plaat. Samen met twee dikke lage Acoustifit Glaswol was deze oplossing genoeg om de gevraagde RC-waarde van 3,5 te halen. Het systeem is fraai strak gemonteerd door het Volendamse afbouwbedrijf.

Onzichtbare gaatjes

In het atrium van B30 wilde de architect een heel goede oplossing voor de akoestiek. De enorm hoge ruimte bevat immers vooral harde materialen dus er moest nogal wat galm worden tegengegaan. Op advies van Knauf zijn de enorme wanden voorzien van de geperforeerde Cleaneo plaat op 60x27 profielen. In de spouw bracht Kwakman een dikke laag Acoustifit aan. Glasvlies aan de voorzijde, een klasse A afwerking en een akoestische open pleister onttrekken de perforaties aan het zicht.

Een plafond op z’n kant

Het systeem voor het atrium wordt normaal gesproken voor plafonds gebruikt. Ten opzichte van die toepassing is alleen de spouw wat ruimer gemaakt, om de absorptiegraad te verhogen. De aanpassing en de verticale toepassing zijn getest en gecertificeerd voor de wand in B30 werd gemonteerd. Opdrachtgever en aannemer wilden er immers van op aan kunnen dat de akoestische eisen gehaald zouden worden. Met het KnaufZeker certificaat hebben ze die garantie. En ook de zekerheid dat alle andere wanden eveneens optimaal presteren en dat zullen blijven doen.

Betrokken partijen

Hoofd opdrachtgever

Rijksvastgoedbedrijf

Architect

Kaan Architecten

Aannemer

Breijer Bouw & Installatie

Verwerker

Kwakman Afbouw BV

Geleverd via handel

Wijck's

Prestaties

  • Brandwerend
  • Geluidsabsorberend
  • Thermisch isolerend