Sluit
Menu

Buitenplaats Overweer Breukelen

01 juni 2013

De gevels van de 39 appartementen en 2 vrijstaande woningen aan de Vecht in Breukelen zijn stijlvol en chique, geinspireerd op de (bouwstijl van de) Gouden Eeuw. Ze bestaan uit een combinatie van baksteen, natuursteen, hout en stucwerk.

Stijlvolle gevels perfect afgewerkt

De gevels van de 39 appartementen en 2 vrijstaande woningen aan de Vecht in Breukelen zijn stijlvol en chique, geinspireerd op de (bouwstijl van de) Gouden Eeuw. Ze bestaan uit een combinatie van baksteen, natuursteen, hout en stucwerk. Dergelijke materialen naast elkaar gebruiken brengt wel risico's met zich mee. Daarom heeft Knauf vooraf onderzoek gedaan en een uitgebreid advies uitgebracht. 

Combinatie stucwerk en hout

Voor de combinatie van het rood eiken met Knauf FP 205, een destijds nieuwe cementmortel die in dit project voor het eerst zou worden toegepast, is zelfs een proefstuk gemaakt. Zo kon de opdrachtgever zien hoe de afwerking eruit zou komen te zien. Daarnaast werd duidelijk hoe het hout en het stucwerk in de praktijk reageerden. In eerste instantie bloedde het hout behoorlijk en dat stroomde over het stucwerk. Maar na een paar weken en een aantal regenbuien was het proefstuk helemaal schoongespoeld. "Dat zegt wel iets over de vuilafstotende kwaliteit van deze mortel", aldus Peter Bond van CBL Afbouw. 

Vlakke afwerking vereist vlakke ondergrond

Uiteindelijk is, op de plekken waar hout en stuc gecombineerd zijn, de gevel eerst gestukadoord. Vervolgens is het hout daarop aangebracht. Deze volgorde werkte makkelijker, sneller en ook technisch gezien was het verstandig om de kans op vochtschade achteraf te minimaliseren. Bij het stucwerk was belangrijk dat de ondergrond zo strak en vlak mogelijk was. Waar de basislaag LFP 235 normaal gesproken wordt gerabbotteerd (met een, in dit geval, te grof eindresultaat), is deze bij dit project verdicht afgewerkt. Vervolgens kon de afwerklaag FP 205 er in twee lagen van in totaal 1 à 2 mm opgezet worden.  

Cementmortel benadert gladde afwerking van gipsmortel

FP 205 is een fijne (0,5 mm korrel), witte cementschuurmortel. Hij beantwoordt aan een trend die zich bij binnenstucwerk al een tijd afspeelt: alles zo glad mogelijk. Met gips kun je dat eindresultaat perfect bewerkstelligen, maar bij buitenstucwerk lag dat altijd anders. Een cementmortel krijg je namelijk niet zo glad afgewerkt als een gipsmortel. De FP 205 komt wel dicht in de buurt. Het bewijs is zichtbaar in dit project: als je op anderhalve meter van de gevel gaat staan zie je nauwelijks verschil met pleisterwerk. En omdat het een schuurmortel is die je in twee lagen aanbrengt, kun je heel snel werken. Twee dunne lagen drogen immers sneller dan één dikkere. 

Geen bitumen of teer, maar SD 180

Ook ter hoogte van het maaiveld stond kwaliteit voorop. Bij alle buitenplinten is eerst Knauf UP 310 vanaf de fundering tot de bovenzijde van de plint toegepast. Dat is vervolgens afgedicht vanaf de funderingsvoet tot enkele centimeters boven het maaiveld met de bitumenvervanger van Knauf, SD 180. Hiermee wordt voorkomen dat vocht in de muur kan trekken en schade veroorzaakt. De bewoners van Buitenplaats Overweer zullen daarom nog lang plezier hebben van hun fraaie woningen. 

Betrokken partijen

Opdrachtgever
Buitenplaats Overweer, Breukelen

Architect
Arcas Architect, Knokke-Heist

Aannemer
Boele & van Eesteren, Rijswijk

Verwerker
CBL Afbouwbedrijf, Volendam

Prestaties

  • Vertraagde Wateropname