Sluit
Menu

Feestzaal Het Paleis Schiedam

01 mei 2015

"De mooiste feestzaal van Nederland" straalt een en al weelderigheid, pracht en praal uit. Hiertoe is veel indrukwekkend decoratief stucwerk (lijsten en ornamenten) toegepast. Het metalen staanderplafond is berekend op het enorme gewicht dat eraan hangt. De Knauf Horizonboard (4x AK) beplating diende, vanwege de grootte van het oppervlak, te worden voorzien van dilataties. Daarnaast waren ook zeer strenge geluidseisen van toepassing. Daarom zijn extreem dikke voorzetwanden toegepast.

Pracht en praal op bedrijventerrein

Vooral vanuit niet-Westerse culturen in Nederland is voor bijvoorbeeld Turkse, Marokkaanse en Hindoestaanse (trouw)feesten behoefte aan grote feestelijke ruimtes die zo duizend gasten kunnen herbergen. In regio Rijnmond was zelfs schreeuwend behoefte aan een dergelijke permanente locatie. In Schiedam zijn drie aanpalende bedrijfshallen omgetoverd tot Het Paleis: "de mooiste feestzaal van Nederland".

Decoratief stucwerk

De feestzaal moest weelderigheid, pracht en praal uitstralen. Zonder door te slaan naar kitsch in plaats van chique. Hiertoe is veel indrukwekkend decoratief stucwerk (lijsten en ornamenten) toegepast. Het Paleis heeft verschillende pronkstukken, onder meer een reusachtig samengesteld ornament met een doorsnede van maar liefst twaalf meter.

Dilataties in plafond

Het metalen staanderplafond is berekend op het enorme gewicht dat eraan hangt. De Knauf Horizonboard (4x AK) beplating diende, vanwege de grootte van het oppervlak, te worden voorzien van dilataties. Hiertoe heeft Knauf een gedetailleerd advies uitgebracht. Vanwege het gewicht gold daarbij ook een aangepast advies voor het regelwerk.

Geluidsisolerende wanden

Hoewel Het Paleis op een bedrijventerrein staat, waren strenge geluidseisen (voor feestzalen) van toepassing. De zes meter hoge wanden van de bedrijfshallen zijn voorzien van extreem dikke voorzetwanden met Diamond Board beplating. Deze plaat is niet alleen extra geluidwerend, maar ook extra brandwerend en bestand tegen een stootje. Ideaal voor een zaal waar duizenden mensen uit hun dak gaan tijdens feesten en partijen.

Betrokken partijen

Opdrachtgever
Het Paleis, Schiedam

Verwerker gipsdecoraties
't Schippertje, Harderwijk

Verwerker plafond- en wandmontage
Tekin Afbouw, Schiedam

Prestaties

  • Extra geluidsisolerend
  • Thermisch isolerend