Sluit
Menu

Fiets- en voetgangerstunnel Centraal Station Amsterdam

21 mei 2014

De fiets- en voetgangerstunnel onder het Centraal Station van Amsterdam bevat een meesterwerk: een 110 meter lang tegelkunstwerk dat zich uitspreidt over wand en plafond.

Een meesterwerk met Knauf Aquapanel Outdoor

De fiets- en voetgangerstunnel onder het Centraal Station van Amsterdam bevat een meesterwerk: een 110 meter lang tegelkunstwerk dat zich uitspreidt over wand en plafond. De inspiratie kwam van een oud tegeltableau van de hand van Cornelis Bouwmeester. Die had begin 18e eeuw een afbeelding gemaakt van de haringvissers op het IJ. Het resultaat is een levendig schouwspel van vissers die netten binnen halen, terwijl imposante koopvaardijschepen hier tussendoor laveren. Om dit beeld nog indrukwekkender tot zijn recht te laten komen werd het fors uitvergroot om een enorm schouwspel te creëren dat zich uitspreidt over wand en plafond. Op die manier zullen de masten van de zeilschepen zich straks over de voorbijgangers heen buigen.

Alles bij elkaar groeide de opdracht uit tot een enorm complex project. Er is een jaar voor uitgetrokken om het geheel over te zetten in totaal 46.000 tegeltjes. Daarvoor is in de werkplaats de wandconstructie met zijn gebogen overgangen naar vloer en plafond, schaal 1 : 1, op een houten frame nagebouwd. Zo ontwikkelde zich gaandeweg het beeld, waarvan elk tegeltje werd gecodeerd om verwisseling op locatie uit te sluiten. Maar voordat het team tegelzetters aan de gang kon, moest eerst de ondergrond worden opgebouwd. Dit gebeurde met Aquapanel van Knauf. Voor de gebogen overgangen van vloer naar wand en vanaf daar weer naar plafond heeft Patex uit Biddinghuizen de aluminium draagprofielen de juiste kromming gegeven.

Lees hier het volledige artikel in TegelTotaal

Betrokken partijen

Opdrachtgever
ProRail / Gemeente Amsterdam

Architect
Benthem Crouwel Architecten / Irma Boom

Aannemer
MNO Vervat Beton, Nieuw Vennep

Verwerker
Patex, Biddinghuizen

Prestaties

  • Vertraagde Wateropname