Sluit
Menu

HagaZiekenhuis Den Haag

01 maart 2015

Zekerheid boven alles, dat is wat je wilt in een ziekenhuis. Daarom waren het complete en gedetailleerde projectboek en de KnaufZeker garantie zo belangrijk voor het HagaZiekenhuis in Den Haag.

Maximale zekerheid

Meedenken en adviseren

Een goede voorbereiding is het halve werk, luidt het gezegde. Bij de nieuwbouw van het HagaZiekenhuis in Den Haag werd dat maar weer eens nadrukkelijk bewezen. Al in een vroeg stadium was Knauf bij het project betrokken om mee te denken over de diverse binnenwanden die nodig waren. Ze moesten optimale prestaties leveren qua geluid- en brandwerendheid, isolatie, duurzaamheid en veiligheid. Knauf legde een advies neer met de meest geschikte wandsystemen. En er werd een slim logistiek systeem systeem bedacht om Kwakman Afbouw te helpen de strakke planning te halen. Want naast voorbereiding is uitvoering de andere helft van het werk. 

Grote verscheidenheid

Het HagaZiekenhuis vroeg om veel verschillende soort binnenwanden. Op sommige plekken was 30 minuten brandwerendheid en een geluidsisolatie van 52 dB voldoende terwijl andere wanden een brandwerendheid van 60 minuten moesten bieden en een geluidsisolatie van wel 59 dB. Bij radiologie waren stralingswerende wanden vereist en bij de oefenruimte speciale akoestische voorzetwanden gewenst. 

Ter plekke getest

Knauf maakte een compleet projectboek waarin de opbouw van al die verschillende wanden gedetailleerd was uitgewerkt. Het overgrote merendeel is uitgevoerd met Knauf Diamond Board. Die vezelversterkte gipskartonplaat is stootvast, brandvertragend, geluidsisolerend en watervast; vooral voor ziekenhuizen een ideale combinatie. Voordat Kwakman Afbouw met de uiteindelijke montage begon, zijn er proefopstellingen gemaakt en geluidstesten gedaan. Het is namelijk erg belangrijk dat de wanden voldoende geluidsisolatie leveren. En dat doen ze, zo bleek ook uit de testen. 

Degelijke techniek en slimme logistiek

Het daadwerkelijk monteren en afwerken van al die wanden, zo’n 30.000 m2 in totaal, was een enorme uitdaging. Kwakman Afbouw had er maar negen maanden de tijd voor. Er moest dus keihard worden gewerkt. Om dat hoge tempo te kunnen halen en te kunnen volhouden, waren een strakke planning en goede arbotechnische oplossingen nodig. Samen met alle betrokken partijen bedacht Knauf een uitgekiend logistiek plan. Zo werden bijvoorbeeld de Knauf platen al in de fabriek met de rugkant naar boven gelegd. Dat scheelde de monteurs veel tijd en lichamelijke inspanning want nu hoefden zij de platen niet meer zelf op de bouwplaats te draaien.

Beloofd is beloofd

De rol van Knauf hield niet op bij de voorbereiding. Waar nodig kreeg Kwakman Afbouw ook op de bouwplaats technische ondersteuning. Regelmatig inspecteerde Knauf het montagewerk. Dat maakt, samen met het projectboek met alle uitgewerkte wanden, onderdeel uit van de KnaufZeker garantie waar het HagaZiekenhuis om had gevraagd. Dankzij dat pakket heeft het Haagse ziekenhuis de zekerheid dat alle Knauf-systemen die zijn gemonteerd, in de praktijk net zo goed presteren als vooraf is besproken.

Betrokken partijen

Opdrachtgever
HagaZiekenhuis, Den Haag

Architect
MVSA Architects, Amsterdam
Architecten a/d Maas, Rotterdam

Aannemer
Boele & van Eesteren, Rijswijk

Verwerker
Kwakman Afbouw, Volendam

Prestaties

  • Brandwerend
  • Extra geluidsisolerend
  • Geluidsabsorberend
  • Stralingwerend