Sluit
Menu

Hotel Breeze: early zero energy en heel veel Knauf wanden

Amsterdam
03 juni 2020

Hotel Breeze maakt gebruik van de natuurlijke elementen wind, water, zon en de aarde voor de natuurlijke airconditioning. Knauf wanden verzekeren de gasten van goed geluidscomfort en een uitstekende brandveiligheid.

Vlak bij het centrum van Amsterdam, midden in het Havengebied, is een uitzonderlijk hotel verrezen. Het bijna energie-neutrale Hotel Breeze combineert luxe gastvrijheid met eco-comfort. Voor dat laatste maakt het hotel gebruik van het Earth, Wind & Fire concept, een systeem dat de de natuurlijke airconditioning van termietenheuvels simuleert. Door slim gebruik te maken van natuurlijke elementen zon, wind, water en aarde kan het hotel zich zelf grotendeels van energie voorzien, koelen en verwarmen.

Advies en certificaten
Het BREEAM Excellent gecertificeerde hotel bevat uiteraard niet alleen vernieuwende en grensverleggende eco-techniek maar ook hotelkamers; 198 stuks. Ook is er een restaurant, een skybar en een fitnessruimte. Knauf werd door aannemer Pleijsier Bouw en afbouwer CBA Tiel gevraagd om advies uit te brengen voor de benodigde wanden. Naast een uitgebreid projectboek met details en tekeningen van alle wanden, leverde Knauf ook alle benodigde certificaten voor het BREEAM-traject.

Het gros van de wanden is uitgevoerd met standaard beplating, de 12,5 mm dikke Knauf A-plaat. De uitvoering van die wanden is afgestemd op de vereiste geluidsisolatie en brandweerstand. Zo zijn de kamerscheidende wanden opgebouwd met een dubbel skelet, voorzien van twee maal 340 mm Knauf Acoustifit glaswol en aan beide zijden een dubbele laag Knauf A-plaat.

Voor de gangwanden, waar wat meer stootvastheid van wordt gevraagd, adviseerde Knauf om voor de buitenste laag beplating de robuuste Knauf Diamond Board te gebruiken in plaats van de standaardplaat.

Bescheiden bijdrage
De scheidingen tussen kamers en onder meer de fitness ruimte bevatten op advies van Knauf zelfs dubbele lagen Diamond Board aan. Dat brengt de geluidisolatie naar 67 dB en de brandwerendheid naar maar liefst 90 minuten.

Bij onder andere trappenhuizen zijn volgens advies van Knauf thermische voorzetwanden gemonteerd. Het circa 25 cm dikke pakket, dat is beplaat met Knauf Diamond Board, levert een Rc van maar liefst 5,35; nog meer dus dan de gevraagde 5. Een bescheiden maar niet onbelangrijke bijdrage aan de indrukwekkende energiezuinige prestaties van Hotel Breeze.

Meer info over Breeze
Hotel BREEZE is de trotse winnaar van de #EZKEnergyAward Bedrijven 2019. Op 30 januari 2020 hebben wij, samen met Robin Boer, directeur Hotel Breeze Amsterdam, en Ben Bronsema, PhD, BEng deze award in ontvangst mogen nemen. “We hebben innovatieve eco-technologie gebruikt om een vooruitstrevend en #duurzaam hotel te ontwerpen dat de standaard voor duurzame gebouwen naar een hoger niveau tilt”, aldus Maarten Eldering, directeur van AMSTELIUS. De totale verduurzaming resulteerde onder meer in een #EPC van 0 én een #BREEAM Excellent-certificering. Zie www.hotelbreeze.nl voor het persbericht en beeldmateriaal.

Prestaties

  • Brandwerend
  • Geluidsisolatie