Sluit
Menu

Hotel Landmark, Amsterdam

Maatwerk voor stoer hotel
09 juni 2021

Ruim 300 kamers telt het 16 verdiepingen hoge Inntel Hotels Amsterdam Landmark. Knauf leverde er een indrukwekkende 50.000 m2 gipsplaten voor, allemaal op maat gemaakt vanwege de ongebruikelijke wandhoogtes.

Maatwerk voor stoer hotel

Inntel Hotels Amsterdam Landmark is door aannemer Heijmans gebouwd in een markant deel van de hoofdstad, het Oostelijk havengebied. Anders dan in het centrum, waar door de indrukwekkende grachtenpanden vooral het koopmansverleden voelbaar is, ademt het Oostelijk havengebied meer het industriële verleden van Amsterdam. Die sfeer inspireerde Volker Ullrich van vurb architects tot een stoer ontwerp met veel onbewerkt beton en massieve stalen kolommen in het zicht. Een minder zichtbare, maar niet te onderschatten rol in dit robuuste geheel wordt gespeeld door de grote hoeveelheid Knauf gipsplaten. Kwakman Groep uit Volendam bouwde er alle 306 kamers en nog een aantal andere ruimtes mee af.

Getest en gecertificeerd

Het projectadvies van Knauf, compleet met details en duidelijke tekeningen, was de leidraad voor de montagewerkzaamheden van Kwakman. “Dat advies was essentieel voor ons”, zegt Evert Tol, projectleider bij het afbouwbedrijf. “Daarin stond heel duidelijk hoe we de wanden moesten opbouwen om de vereiste geluidsisolatie en brandwerendheid te realiseren. En omdat alle wanden die in het advies zijn opgenomen getest en gecertificeerd zijn, weten de aannemer en de opdrachtgever dat ze de kwaliteit krijgen die ze hebben gevraagd. Dat is voor hun én voor ons heel belangrijk.”

Uitstekende prestaties

Het gros van de wanden is met standaard Knauf A-platen gebouwd. De kamerscheidende wanden hebben een dubbel skelet, gevuld met Knauf Acoustifit glaswol en aan beide twee lagen van de standaard plaat. Het zorgt voor een respectabele geluidsisolatie van 61 dB. Ook het enkelskelet van de gangwanden is aan beide zijden bekleed met twee lagen Knauf A-plaat.
De enige speciale platen gebruikte Kwakman voor de badkamers en de schachtwanden. In de natte ruimtes is de waterbestendige Knauf H2- plaat toegepast, bij de schachten werd een dubbele laag Knauf DF-plaat gemonteerd om 60 minuten brandwerendheid te realiseren.

Flinke tijdwinst

Niet alleen met het advies was Knauf de afbouwers uit Volendam van dienst, legt Tol uit. “De wanden hadden een wat afwijkende hoogte, met gipsplaten van standaardlengte van 240 centimeter kwamen we niet uit, we hadden 269 nodig. Knauf heeft ze voor ons op maat aangeleverd. Je hebt het hier over 50.000 m2 plaatmateriaal dus dat scheelde ons een heleboel snijwerk en tijd!”

Prestaties

  • Brandwerend
  • Extra geluidsisolerend
  • Hardheid
  • Hoge sterkte