Sluit
Menu

More Museum voor Modern Realisme Gorssel

01 december 2014

"Kwaliteit kost geld, geen kwaliteit kost kapitalen", aldus Heigro, die de complete afbouw van het Museum voor Modern Realisme (MORE) in Gorssel realiseerde. Het project bevat een aantal bijzondere eyecatchers, die vragen om kwaliteit en vakmanschap. Door de goede samenwerking tussen de verschillende partijen zijn uitdagende details in een vroeg stadium technisch uitgewerkt en waar nodig aangepast. Dit heeft, ondanks een krappe realisatietijd, geleid tot een afwerking in topkwaliteit.

Kwaliteit en vakmanschap leiden tot museum met klasse A afwerking

Het voormalige gemeentehuis van Gorssel, de nieuwe huisvesting van het Museum voor Modern Realisme (MORE), is ingrijpend gerenoveerd. De monumentale oudbouw uit 1914 is grotendeels intact gebleven. De later aangebouwde delen zijn gesloopt en vervangen door een paviljoenachtig complex van twee verdiepingen dat strategische doorkijkjes biedt op de parkachtige omgeving.

Heigro verzorgde de complete afbouw: dekvloeren, pleisterwerk, systeem- en akoestische plafonds plus de voorzetwanden annex plafonds in de museumzalen. Dit alles in nauwe samenwerking met Knauf volgens KnaufZeker 100% prestatiegarantie. Inclusief projectondersteuning op maat tijdens ontwerp, bestek en uitvoering, vanwege de bijzondere detailleringen.

Aandacht voor naadafwerking

Alle plafonds in de publieksruimten bestaan uit Cleaneo akoestische platen, mede vanwege de luchtzuiverende werking. Niet alleen bij deze platen, maar bij alle overgangen is zeer veel aandacht geschonken aan de naden om een zo strak mogelijk eindresultaat te krijgen. Er is gewerkt met het sterkere papierband in plaats van gaasband. De onderlinge naden van de gipsplaatwanden zijn uitgevuld met een voegenvuller van Knauf, waarna de gehele wand machinaal, met de airless machine, voorzien is van een finishlaag (ProSpray All Purpose). De gebogen naden van de plafonds werden op advies van Knauf afgesmeerd met Uniflott.

Vakmanschap

Vooral de gewelfde plafonds met daglichtstroken in de museumzalen zijn absolute eyecatchers geworden. Bij het pleisterwerk hoorde ook het oplappen van de zwaar beschadigde achtermuur van de oudbouw. Uitgevoerd volgens de methode van handmatig, "muurvolgend" pleisteren.

Bij alle partijen overheerst het gevoel van trots over het prachtige eindresultaat. De goede samenwerking en de uiting van vakmanschap tijdens de afbouw heeft geleid tot een zeer hoog kwaliteitsniveau. "Kwaliteit kost geld, geen kwaliteit kost kapitalen", aldus Heigro.

Betrokken partijen

Opdrachtgever
H.D. Melchers / Melmuseum Gebouw

Architect
Hans van Heeswijk architecten, Amsterdam

Aannemer
Koopmans Bouwgroep, Enschede

Verwerker
Heigro, Klazienaveen

Prestaties

  • Brandwerend
  • Extra geluidsisolerend
  • Geluidsabsorberend
  • Luchtzuiverend
  • Reductie contactgeluid