Sluit
Menu

Pathé Maastricht

01 november 2015

In de nieuwe Pathé-bioscoop in Maastricht is in een aantal zalen een modern 'Dolby Atmos' geluidssysteem toegepast. Daarmee kunnen bioscoopbezoekers de film qua geluid optimaal beleven, doordat het geluid dynamisch wordt ingezet. Dit zorgde wel voor extra hoge akoestische eisen aan de wanden en plafonds.

Bioscoop met hoge akoestische eisen

In een aantal zalen in de nieuwe Pathé-bioscoop in Maastricht is een modern 'Dolby Atmos' geluidssysteem toegepast. Daarmee kunnen de bioscoopbezoekers genieten van een optimale beleving van de film die ze kijken, doordat het geluid dynamisch wordt ingezet. Dit betekende wel dat de zalen extra goed moesten worden geïsoleerd.

Doos-in-doos-constructie

Tenback Projecten realiseerde, als afbouwer en aannemer in één, de binnenzijde van het gebouw. Om de hoge akoestische eisen aan de wanden te halen is een doos-in-doos-constructie gemaakt. Hierdoor blijft het geluid gevangen in de zalen. De binnenbox is opgebouwd uit metalen staanderwanden met meerdere lagen Knauf Diamond Board. De naden zijn afgewerkt met glasvlies om geluidslekken te voorkomen. Daarbovenop zijn de metalen staanderwanden bekleed met wandbespanning, steenwol in kaderprofielen, DPC Membraam, nog een keer steenwol en tot slot firetdoek.

Uiteraard maakten ook de vloeren en plafonds onderdeel uit van de constructie met hoge geluidsisolatie. Zo zijn er zwevende dekvloeren (Knauf Brio) toegepast. En ook de plafonds zijn ontkoppeld van de cascoconstructie, doordat ze zijn opgehangen met akoestische hangers. Door deze manier van isoleren is in totaal een demping van 60 dB in de geluidsoverdracht tussen de verschillende zalen bereikt.

Cleaneo dempt geluid

In de lange centrale gang, de foyer en de VIP-ruimtes is de geperforeerde Knauf Cleaneo plaat toegepast, om het geluid maximaal te absorberen. De huisstijl van Pathé vroeg echter om een strak en naadloos plafond. Maar Cleaneo was wel gewenst om het geluid in de gang te dempen. Daarom zijn de platen bewerkt met glasvlies en akoestisch spuitwerk. De plafonds zijn opgehangen met akoestische hangers, waardoor ze ontkoppeld zijn van de stalen cascoconstructie en trillingen worden voorkomen.

Technische expertise

BIM was een handig hulpmiddel bij dit project. Vooraf kon sneller en meer inzicht in het project en specifieke details worden verkregen. In overleg met Tenback maakte Knauf, met haar kennis en expertise over akoestische oplossingen, op basis van het BIM-model een uitgebreid technisch advies. Ook tijdens de bouw heeft Knauf de bouwplaats bezocht en waar nodig geadviseerd over de montage.

Betrokken partijen

Opdrachtgever
Pathé Theatres, Amsterdam

Architect
EUP Design, Hoornaar

Hoofdaannemer casco
Van Wijnen, Sittard

Aannemer binnenwerk
Tenback Projecten, Eindhoven

Prestaties

  • Brandwerend
  • Extra geluidsisolerend
  • Geluidsabsorberend (akoestiek)
  • Luchtzuiverend
  • Reductie contactgeluid