Sluit
Menu

Sportcampus Zuiderpark

06 september 2017

Zestig minuten brandwerende wanden van ruim twintig meter hoog, advisering met behulp van BIM en een bouwtijd van acht maanden; al voor dat de Sportcampus Zuiderpark in Den Haag in gebruik is genomen is er topsport bedreven.

Twee keer gebouwd; eerst virtueel, daarna echt

In het Zuiderpark, op de plek waar vroeger het roemruchte stadion van ADO Den Haag stond, verrijst een nieuw sport- en onderwijscomplex. Sportcampus Zuiderpark krijgt verschillende sporthallen voor top- en breedtesport en een aantal collegezalen. Het ontwerp is van FaulknerBrown Architects. Op verzoek van de architect uit Newcastle had Knauf Engeland een voorstel voor de wanden gemaakt. Knauf Nederland heeft het voorstel van de Britse collega’s aangepast aan de Nederlandse regels en samen met aannemer Ballast Nedam en Van de Wiel Complete Afbouw het ontwerp uitontwikkeld.

Faalkosten voorkomen met BIM

Voordat ook maar één plaat werd gemonteerd heeft Knauf het hele complex met behulp van BIM eerst virtueel gebouwd. Het 3D model gaf goed inzicht in de omvang, de knooppunten en onvolkomenheden. Zo bracht de clash controle bijvoorbeeld aan het licht dat het staalmodel op sommige plekken niet helemaal klopte waardoor daar de Knauf-wanden niet gemonteerd konden worden. Nu kon daar hulpstaal worden aangebracht zonder dat de montage daar vertraging door opliep.

Enorme hoeveelheden, beperkte variatie

Mede door het vroegtijdig signaleren van dergelijke knelpunten is het Van de Wiel Complete Afbouw gelukt om in acht maanden tijd 230.000 m2(!) plaatmateriaal te verwerken. Hoewel de hoeveelheid materiaal enorm was, heeft Knauf de verscheidenheid aan platen - en daarmee het risico van fouten - drastisch weten te beperken. De basisplaat voor de wanden is de Knauf A-plaat. Die is op verschillende manieren gecombineerd met Diamond Board, al naar gelang de vereiste brandwerendheid en geluidsisolatie.

Torenhoog en brandveilig

Naast de A-plaat en Diamond Board is nog de Knauf DF-plaat verwerkt. De plaat heeft een verzwaarde kern van gips en behoudt door de toevoeging van glasvezels als wapening langer zijn samenhang bij brand. Precies om die eigenschappen adviseerde Knauf de DF-plaat voor de 22 meter hoge wanden die in de Sportcampus zijn gemonteerd. Voor deze wanden is hulpstaal tegen de staalconstructie aangebracht om velden van maximaal 6,5 meter te creëren. De stijlen zijn met gipsstroken aan elkaar gekoppeld om de vereiste stijfheid te realiseren. Apart bekleden van de stalen constructie met een speciale plaat was hierdoor niet nodig. De dubbele DF-beplating zorgt ervoor dat ook deze immens hoge wanden zestig minuten brandwerend zijn en de veiligheid van de sporters is gewaarborgd.

Betrokken partijen

Hoofd opdrachtgever

Gemeente deb Haag

De Haagse hogeschool

Aannemer

Ballast Nedam

Verwerker

Van De Wiel Complete Afbouw

Prestaties

  • Brandwerend
  • Hardheid
  • Vertraagde Wateropname